Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.

Get Adobe Flash player

1% Köszönjük!

1% Köszönjük!

Pályázat

Facebook

Egy húros hangszernél pl., speciális mikrofont kell alkalmazni,(nem a gitárpickup-ra gondolok) elektronikusan be kell avatkozni a frekvenciamenetbe, bizonyos sávon emelni, máshol vágni kell. Az sem mindegy, milyen mikrofont használunk. A rézfúvósok hangosításánál, a mikrofonnak nagy hangnyomást kell bírni. Léteznek dinamikus, kristály és kondenzátor mikrofonok. Vannak persze más típusok is, de azok nem terjedtek el annyira. A mikrofon hangzása, hangvisszaadása több tényező összességéből adódik. Ezek többnyire a frekvenciamenet, érzékenység, maximális hangnyomás, iránykarakterisztika, de még beszélhetünk gerjedésről, színezettségről, az elektronikával ellátottaknál zajról is. A harmonikánál több lehetséges megoldás létezik. A hangszer formája és mérete miatt, itt jóval többről van szó, mint egy mikrofont betenni a légszekrénybe. Régen ezt a módszert alkalmazták, itt viszont nem volt lehetőség, a két oldal külön hangerő és hangszín állítására, valamint a tiszta magas hangok sem voltak hallhatók. Mára már több gyártó kínál, kimondottan harmonikához való mikrofon rendszert. Lehetnek külsőleg szerelhetők, vagy beépíthető jellegűek. A típusokat nem sorolom, az oldalamon (suszitibi.mlap.hu) már említettem többet is. Véleményem szerint a legjobb, telt, dinamikus és tiszta hangzást, a beépíthető rendszer adja. Ez főleg a basszus részre igaz, ezzel jönnek ki a legjobban az igazi mély basszusok. A hangzás persze nem csak a mikrofontól függ. Lényeges szerepe van benne a harmonika anyagának, méretének, a sípoknak, a hangolásnak, a hangnyílásoknak és a hangszer formájának is.

Az első mikrofont 2010 januárjában kezdtem el tervezni. Akkor, még csak fényképen láttam a gyári szetteket. Mivel van némi fogalmam az elektronikáról és gyermekkorom óta érdekel, megközelítőleg tudtam, hogy milyen lehet a rendszer felépítése. Elkezdtem a tervezést, próbapanelen készítettem néhány változatot. Majd amikor úgy éreztem, most jó lesz, megterveztem a harmonikához egy panelt. Ez az első elkészült példány, jobb oldalon négy, a basszusnál pedig egy mikrofont kapott. Az első tesztelés után kissé átalakítottam az elektronikát (változtattam az erősítésen) és áthelyeztem a mikrofon kapszulákat, valamint a bal oldal kiegészült egy kapszulával, ami a légszekrényben kapott helyet (egy külön panellel).

Az egyik Harmonika Egyesületi összejövetel alkalmával, a csapat jelenlétében, sor került egy komolyabb tesztelésre. Mindenki nagy megelégedésére, nagyon jól sikerült a rendszer, úgy szólt, hogy még én is meglepődtem. A mikrofont magamnak terveztem, nem gondoltam, hogy ilyen jól sikerül, de ott, a próba közben, átértékeltem az egészet és arra gondoltam, ebből nagyobb dolog is lehet.

Elkezdtem fejleszteni a paneleket, egyre vékonyabbak lettek, az összes alkatrészt miniatűr méretű, úgynevezett SMD-re cseréltem, az IC is kisebb zajú, precízebb lett. Egyszer hoztak javításra egy gyári olasz panelt, ami IC hibás volt. Lerajzoltam a gyári kapcsolást és meglepődve láttam, hogy az én kapcsolásom, alig tér el tőle. A gyári készlet jobboldalon 5, balon pedig 1db kapszulát tartalmaz. Egy újabb fázis következett a fejlesztésben, a két elektronikát "összegyúrtam", majd kicsit továbbmódosítottam. Közben sikerült újabb, jobb és kisebb mikrofonokat venni. Ezek a régiekhez képest, nagyobb hangnyomást tudnak torzítás nélkül elviselni. A kapszulák most már nem a panel mellett, hanem a panelen helyezkednek el. Amit tudni kell róluk: miniatűr polarizált kondenzátor mikrofonok, fetes előerősítéssel, a frekvenciagörbe a 20Hz-16kHz sávban, szinte egyenletes. A basszus oldal jelenleg 2, vagy 2 + 1 mikrofonnal készül, a diszkant (jobb) oldal pedig 6, vagy 7 mikrofonnal. A basszus oldali +1 mikrofon, mint már említettem, a légszekrényben helyezkedik el. Ennek az a szerepe, hogy azokat a brummogó mélyeket, amik a mechanika oldalról nem hallhatók, ki tudjuk csalogatni a hangszerből. Az elektronika úgy van illesztve, hogy ezek a mélyek, ne nyomják el a mechanika felőli hangokat, hanem összhangban legyenek vele. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy hangsugárzó rendszert, 1db subbal és 2db toppal, ami össze van hangolva. A jobb oldalra lehetne tenni akár 10db mikrofon kapszulát is, de nem sok értelme lenne, nagyobb harmonikánál is elegendő a 7db, itt már nincsenek "lyukak" a hangsávban.

Az első működő panel óta, már a hatodik típusnál járok, de most is tervezek egy újabb rendszert, ami 1-2 héten belül el is fog készülni, ez majd a legújabb harmonikámban fog beépítésre kerülni. A mostanihoz képest, nem 2, hanem 3 panel lesz. Jobb oldalon változatlanul 6, vagy 7 mikrofonnal, bal oldalon 3, vagy 4, a légszekrényben pedig 2 kapszulával. A belső mikrofon kiiktatására, egy kapcsolót is tervezek beépíteni. Ez a tervek szerint, nagy részletgazdagságú hangzást fog produkálni, a basszus tekintetében is. Lehetne párosítani saját hangszínszabályozóval is, de az minden rendes keverőben van kis zajjal, ami a rendszer 9 voltos tápellátásánál bizony már érezhető lenne, arról nem is beszélve, hogy sokkal több alkatrész használatát eredményezné, ami a panelek méretének növekedésével járna. A bal és jobb oldal, nagyon jó minőségű, rendkívül hajlékony, árnyékolt vezetékkel van összekötve, ez nagyon fontos a hosszú élettartam és a kis zaj miatt. A rendeszert ki lehet egészíteni rádiós adóval, ehhez egy plusz kábel kell, nincs szükség a harmonika átalakítására.

Ha kész lesz a legújabb mikrofon, leírom majd a tapasztalatokat, de a készülő MIDI harmonikáról is közzéteszek egy kis cikket, amint elkészül.