Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.

Get Adobe Flash player

1% Köszönjük!

1% Köszönjük!

Pályázat

Facebook

Vannak más típusú midi harmonikák, főleg olasz gyártmányok, pl. SEM, ORIO, FARFISA stb... és vannak külön harmonikába építhető midi elektronikák is, pl. LIMEX, MASTER MIDI, MUSICTECH stb... Sajnos ezek drágák, kissé bonyolult a kezelésük, hangzásban sem elsőrendű mind. Viszont, olyan érzés kézben tartani, mint egy igazi harmonikát, mert az alapja egy igazi harmonika valóban.

Hétköznapi dolgos ember, aki csak hobbi zenész, nem engedheti meg, hogy egy millát kiadjon egy ilyen harmonikára. Én is így gondoltam, de mindenképp szerettem volna, egy elektronikus harmonikát. Elhatároztam, hogy építek magamnak. Sikerült venni egy Weltmeister Gigantilli 120-as, gyöngyházfehér harmonikát. A váltó része be volt rohadva, amit nem tudtam megjavítani, mert nem érte volna meg a belefektetett munkát, viszont mechanikailag, tökéletes állapotú volt. Úgy gondoltam, ez jó lesz az elektromos harmonikám alapjának. Mivel nem ez az első általam készített harmonika, az előzőhöz tervezett elektronikát használtam ebben is, kis módosítással. A célom az volt, hogy egyszerűen lehessen kezelni, bárki, aki tud harmonikázni, ezt is tudja használni. Kerültem a nyomogatós hangerő, és egyéb menüből előhívható funkciókat. Minden beállítás, kapott egy szabályozó potmétert, ami kikapcsoláskor nem állítódik el, mindig látni az aktuális állapotot. Szempont volt, hogy tudjak hanszíneket váltani, akár az igazi harmonikán. A hangszer saját váltóit használtam fel, így nem kellett külön kapcsolókat beépíteni. A 11 db. váltóból az első és utolsó oktávváltó lett, a többi kilenc a hangszínváltók. Minden váltóhoz tartozik egy hangszer, nem csak harmonika, amit a rákötött hangmodulon, tetszés szerint bővíthetünk. Az összes gomb, billentyű és váltó, mágneses érzékelőkkel működik, ami hosszú távú, gondozásmentes működést biztosít. Ez persze eléggé megdrágítja az árát, de a minőségnek ára van. Persze a harmonika érzés nem működhet fújtatódinamika nélkül, ezért terveztem egy áramkört, ami biztosítja a dinamikus játékérzetet. A Roland nagyon reklámozza, hogy még újabb, még jobb fújtatódinamika áramkör. Na az enyém második nekifutásra meg is volt, szerintem van olyan, mint a Rolandé. Úgy érzem nagyon jó lett, de majd még finomítok rajta a későbbiekben. Persze ez is megdobja az elektronika árát, vagy 12ezerrel, de megéri, mert óriási a különbség vele, vagy nélküle. Igaz, ez csak egy midi harmonika, nincs saját hangja, kell hozzá hangmodul, de egy Roland FR7, vagy Musicmaker50 árának csak a töredéke. Persze rengeteg munka volt vele, de elmondhatom, hogy az enyém, én készítettem. Az elektronika agya egy Atmel mikrokontroller, ami kb. annyit tud, mint valamikor egy Commodore számítógép. Elvileg ez az első, magyar gyártmányú midi harmonika elektronika. A tervezés és elkészítés Boldizsár Ivánnal közösen zajlott, az ő programozói tehetségének köszönhető, hogy a harmonika működik. Az egész érdekessége, hogy Iván nyíregyházi és még sosem találkoztunk. Főleg mailben kommunikáltunk és nagyon ritkán, néhány percet telefonon. A többi tervezés és kivitelezés, teljes mértékben saját munka. Magam terveztem és gyártottam a paneleket, minden egyedi.

Mire a harmonika elkészült, meg is tetszett egy barátomnak, így alig néhány napot tudtam használni, de úgy érzem, egy nagyon jó hangszert sikerült alkotni, amin öröm zenélni.
Aki kíváncsi az elkészítés menetére és a végeredményre, itt megnézheti.