Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.

Get Adobe Flash player

1% Köszönjük!

1% Köszönjük!

Pályázat

Facebook

 • 2020

Pályázat: Népművészeti ház felújítása, közösségi ház létrehozása érdekében

Projekt címe: Népművészeti ház felújítása, közösségi ház létrehozása érdekében

Támogatás összege: 7,86 MILLIÓ FORINT

A Magyarországi Harmonikások Kulturális Egyesülete, a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület területén, a „Népművészeti ház felújítása, közösségi ház létrehozása érdekében” című Leader pályázatával nyert 7.861.572,-Ft összegű támogatást 2020-ban.

Projektünk célja, hogy Ráckeve Város Önkormányzatának felkérésére az Egyesület pályázati segítséggel felújította az akkor kihasználatlan Népművészeti házat kulturális programok, bemutatók, közösségi ház céljából, és megtartotta az épület külső és belső jellegzetességét. A belső rész bemutatóteremként szolgál, a régi bútorzatok megtartásával, illetve a másik helyiség összejövetelek, kiállítások helyszíne. Az udvaron hagyományőrző programokkal színesítjük Ráckeve és a Térség vonzerejét.

A fejlesztés rövid leírása:

A 414/2017. (XII. 19.) számú határozattal Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselőtestülete felkérte a Magyarországi Harmonikások Kulturális Egyesületét, hogy az „Élhető terek és innovatív kezdeményezések a helyi közösségek számára” c. pályázaton induljon el, a volt Népművészeti Ház felújítása érdekében. Az épület lakóházból vált Népművészeti házzá, ezért a kb. 80m2-es alapterület élhető lakóterekre van felosztva, illetve 25m2-es fedett terasz tartozik hozzá. A bejáratnál előszoba rész található, melyet népi burkolóanyaggal fedtünk, és ahonnan egy nagyobb szoba nyílik. Ebben a szobában körbe a falon 10-15cm-es vitrint futtattunk végig, hogy népművészeti ruhákat, vagy egyéb eszközöket tudjuk akár állandó kiállításként mutatni az ide látogatóknak. Az előtérből nyílik egy másik helyiség melynek a sarkában egy használható búboskemence található, illetve konyha és vizes blokk. Ezt a szobát is a hagyományos bútorokkal, ágyakkal, paplan és egyéb berendezési tárgyakkal rendeztük be, szemléltetve a régebbi idők lakótereit.

Az épület több évtizede üresen állt, a fa nyílászárókat az Önkormányzat kívülről karban tartja, belülről azonban csiszolni, festeni kellett őket. A falak helyenként lambériázottak, illetve festettek. A lambériát le kellett szedni, a festéket le kellett vakarni, ellenőrizni a falak állapotát, szükség esetén javítani, majd vakolni és festeni. Mindkét szobában hajópadló cserét kellett végezni, a többi helyiséget pedig kövezni. Az épület villanyhálózata is felújításra került a vakolás és festés előtt. Új vezetékek és világítók kerültek elhelyezésre. A födémet is ellenőrizni kellett, a látható fagerendákat kezelni és festeni. A bejárathoz hagyományos fogast, ülőkét, lócát helyeztünk el. A vizesblokkban egy teakonyhát alakítottunk ki, bútorokkal és alapeszközökkel.

A Népművészeti ház funkcióját az átalakítással bővítettük, a hagyományok megőrzésével, a korhű berendezéssel és a korhű ruházatok kiállításával, melyet az érdeklődők megtekinthetnek, beleértve az óvodás és iskolás gyerekeket is, akik helyi kirándulás keretében látogathatják a Népművészeti házat. Ezen kívül Közösségi házként is szolgál, ahova társaságok előre bejelentkezhetnek egy összejövetelre, a Harmonikások egyesülete oktatást fog tartani, nóta estet, nóta szakkört, és helyt adunk állandó és ideiglenes kiállításoknak is.

Az Egyesületek összefogásában a programok népszerűsítésében fellendítjük Ráckeve és a környék turizmusát. A projekt megvalósításában részt vesznek helyi vállalkozók és a családok, önkéntesek. A Népművészeti ház felújítását követően visszaadjuk neki a régi-új funkcióit és újakat is adunk hozzá. A lenti szolgáltatásokkal Ráckeve és a környék turizmusának fejlesztését szeretnénk növelni:

 • Nyáron kézműves tábor ahol Dr. Diamant fogászati előadást tart, játszik a gyerekekkel egész nap és ezzel csökkenthetjük a gyerekek fogorvostól való félelmét.
 • Citera zenekar felélesztése, a helyi hagyományőrzés érdekében, hiszen az Aranykalász citera zenekar ott működött a régi Népművészeti házban.
 • Harmonikaoktatás, harmonika szakkör (nyílt próba)
 • A népdal énekkar újra élesztése
 • Hajómalommal összefogva helyi turisztika erősítése, csoportok esetén ház megtekintése.
 • A téli időszakban hagyományőrző disznóvágások szervezése
 • Nyáron szabadtéri népi és helyi előadók koncertjei
 • Régi fotó és képeslap kiállítás ráckevei kötődésekkel
 • Ráckevei régi népi és hétköznapi ruhaviseletek bemutatása ( nagyteremben kiállító vitrinekben)
 • az iskolások, osztályok klubhelységként használhatják akár mikulás ünnepség megrendezésére is.
 • A fentieken kívül időszakos kiállítások rendezését vállaljuk: Veterán gép és járműkiállítás, pl. írógép, hangszer, Aranykalász TSZ kiállítás, stb.....
Szechenyi2020 Népművészeti ház

Együttműködések:

Projektünk egyike a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület Ráckevei Kistérségében megvalósított turisztikai és egészségmegőrző projektjeinek.

Ráckevei Duna Baráti Kör felépítette szociális és szállásépületét, mely lehetőséget biztosít az ide érkező tanulóknak, sportolóknak és turistáknak, hogy megpihenjenek és táborozzanak.

Kiskunlacházi Diáksport Egyesület és a Ráckeve Városi Sportegyesület közösen létrehozták a Ráckevétől Áporkáig terjedő Csónakos tanösvény hálózatot, melyet 30 db tájékoztató tábla mentén ismerhetnek meg a Kis-Dunán kajakkal, kenuval vagy sárkányhajóval közlekedők. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Fiatalok Szellemi és Fizikai Fejlődéséért Egyesület is. Így a tanösvény Ráckevei, Kiskunlacházi illetve Szigetszentmártoni indulással is megtekinthető, hiszen mindhárom egyesület rendelkezésére áll a megfelelő hajó.

RSD

Szigetszentmárton Község Önkormányzata a helyi Általános Iskola szabadon bejárható udvarán új, kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes játszóteret és Fitnesz parkot hozott létre. Itt lehetőség nyílik akár a fenti vízi tanösvényt végigevezők számára egy kis mozgásra a túraútvonal folytatása előtt.

RSD

Várjuk szeretettel helyi és környékbeli programjainkra.


 • 2018

Pályázat: Tesco - Ön választ, mi segítünk

Projekt címe: Állítsuk közösen helyre a Népművészeti ház kertjét!

Teljes projektérték: 140.000,- Ft

Támogatás: 100.000,- Ft

"Projektünk a népművészeti ház külső arculatának visszaállításáról szól. Az évek óta parlagon álló épület fa kerítése megkopott, megrongálódott. A kerítést helyre kell állítani, szükség szerint a tönkre ment babákat cserélni kell és le kell alapozni, festeni. A kert régen virágos és gondozott volt, ezért kívánjuk visszaadni a kert régi állagát, virágok, bokrok cserjék ültetésével és padok, asztalok telepítésével. A szükségesalapanyagokat és eszközöket helyi vállalkozóktól kívánjuk beszerezni."


Pályázat: NEA-NO-18-M-0725

Projekt címe: A Harmonika és a zenéjének megismertetése a nagyközönséggel

Teljes projektérték: 166.750,-Ft

Támogatás: 150.000,- Ft

Sörpad, asztal, mobil sátor, nyomtató, szkenner, projektor, laptop, hangtechnika


 • 2017

Pályázat: NEA-NO-17-M-0102

Projekt címe: Harmonika mint a kultúra eszköze a Ráckevei Kistérségben

Teljes projektérték: 555.845,- Ft

Támogatás: 500.000,- Ft

Sörpad, asztal, sátor, hantechnika, hangfalak